Hej allesammans, här kommer min reseskildring från Faraonernas förlovade land – Egypten……… bättre sent än aldrig !

 

Egypten 2009-05-16 Hejsan allesammans ! Söndagen den 11/5 åkte jag till Egypten för att sola, dyka och ha det gött i 2 veckors tid.

Idag är det lördag den 16/5 och jag har precis kommit upp på rummet från en väldigt god middag, hotellet vi bor på heter Grand Resort och vi har faktiskt vart här tidigare, närmare bestämt för 4 år sedan.. lite mer utvecklat nu kanske med en vattenruschkana! På stranden? Av någon outrundlig anledning, skulle väl vara för att den stör paradisbilden som dom har byggt den möjligtvis.. nu tar även butikerna och caféerna runtomkring emot rumsnumret istället för pengar, dom tycker tydligen inte om kontanter här nere.

Hursomhelst, idag har vi iaf vart på en Arabisk afton, en mycket god 3 rätters middag som avslutades med vattenpipa och Hibiskus thé. Faktiskt ett mycket gott kulinariskt mästerverk måste jag säga, fast huvudrätten blev jag lite besviken på när det övriga var så väldigt gott. Förutom att äta har vi idag bara legat på stranden och Schtekt, sånt som jag gör mest ni vet, och igår eftermiddag kom vi hem från en 2 dagars tur till Luxor.

Vi har alltså sett, Konungarnas dal, Drottningarnas dal, Luxor-templet (som egentligen inte är ett tempel utan ett komplex), Karnak templet, seglat på nilen och även sovit på ovannämnda flod. ! Det var faktiskt helt underbart och mycket bättre än pyramiderna i Giza, Kairo. Försäljarna var mycket lugnare, fast det kan vara inbillning då jag är mer van av Egypten nu och har vett att säga ”LA LA LA LA” (NEJ NEJ NEJ NEJ). Men till dags dato, har faktiskt inte en endaste försäljare lagt en skarabe i min hand och sagt ”gift only for you my friend” vilket måste ses som ett steg i rätt riktning. Jag har även hunnit med att dyka 2 dyk och eftersom det var så längesen sist så kändes det väldigt ovant, dock satt allting kvar i ryggmärken nåtsånär och vid andradykets början kändes allt mycket bättre och säkrare.

På måndag skall jag slutföra min AOW-kurs som jag har påbörjat (Advance Open Water Diver) hemma i sverige, men aldrig avslutade, hade lagt in önskemål till Colona divers om att få göra Djupdyk, Nattdyk samt vrakdyk.

Dock verkar det mer luta åt Djupdyk, Nitrox samt fotograferingskurs, men jag får se hur det blir och kan svara lite längre fram i detta inlägget… Så jag har mao hunnit med att sola, dyka, springa runt i solen och utforska gamla gravar, tittat på mumifierade personer (Tutankhamon) samt ett mumifierat foster från om jag inte missminner mig helt någon av Ramses fruar.Hihi vår guide var dansk som vi hade med oss i Luxor och han gjorde lite skådespel ibland för att vi enklare skulle förstå allting.. blandannat så berättade han om att när alla män var ute och krigade var det en person som svek kriget och åkte tillbaka istället, efter 10 år när alla män kom hem möttes dom av alla deras kvinnor, fruar etc.. och en väldigt massa barn, det var nämligen en man (Jag enligt guiden) som gjorde alla fruar gravida.

Det man gjorde då var helt enkelt att dels upplyfta honom till gudastatus, och han fick namnet Amun-min, fruktbarhetsguden, anledningen till att man inte slog ihjäl honom direkt var för att eftersom inga män fanns på plats skulle befolkningen ganska så lätt kunnat dö ut om alla dog i kriget, beslutet som fattades var helt enkelt att man hyllade honom genom att göra honom till fruktbarhetsgud (han fick nog ligga ganska så mycket?) samt att man högg av honom ena armen och ena benet. De hieroglyfer som har fruktbarhetsguden avbildad har därför enbart en arm och ett ben samt en väldigt lång erigerad fallos-symbol. Ganska vänligt straff ändå för någon som gjort ett hundratal kvinnor gravida? Jag tror inte jag hade blivit så glad om jag kommit hem till det skulle jag tro. Har även fotat en hel del hittills och ett par kort är riktigt vackra. Tyvärr så blev ett kort som jag väldigt gärna ville ha osuddigt suddigt. Det är en flicka på kanske 8 år? Som tittar på vår McDonalds påse och tigger efter småpengar till mat. :S varför skulle just det kortet bli suddigt. Men men…… det finns iaf flera andra kort som är riktigt vackra, jag skulle dock vilja ha mer fotografier på lokalbefolkningen, men ibland är jag nästan för feg för att våga ta fram kameran och knäppa ett par kort. Fråga mig inte varför… Känns väl lite konstigt bara. Nu skall jag sova och ta igen mig och imorgon väntar pluggandet för Nitrox-kursen, återkommer senare !

 

Tjo igen ! Dagens datum är 2009-05-17 och idag har jag inte gjort så mycket vettigt, eller kanske, har läst igenom hela Nitrox-boken och övat på att räkna ut RDP, EAD & annat spännande… Har mao bara legat på stranden och schtekt hela dagen. Nu har jag precis kommit upp till hotellrummet från middagen och klockan är strax innan 21.. imorgon klockan 08:15 kommer min taxi och plockar upp mig och då väntar massa dykning. Så tänkte komma i säng ganska tidigt, men innan dess skall jag läsa igenom de kapitlen jag behöver för morgondagens kursdyk så jag är väl förberedd ! Börjar även få en ganska så jämn och fin bränna som förhoppningsvis slår de flesta där hemma i det regniga Sverige när väl återresan inleds om lite drygt en vecka. På återseende Eders käreste: J Lind

—————————————————————————————————————————————–

Nej men hallå ! Idag är det måndag och klockan är nu 20:02 när jag skriver detta.. Jag kom nyss tillbaka ifrån en dag med mycket dykning, Gick upp kl 06:50 imorse och minibussen kom och hämtade mig strax efter kl 8. Första dyket blev ett Nitrox-dyk och ett ganska så lugnt sådant, kollade igenom lite teori innan också, andra dyket blev nitrox + djupdyk, tog 32 sekunder för mig att räkna till 20 genom att peka på en bricka på land, andra gången och då under vattnet tog 40 sek. detta var på ett djup av nästan 30m. Anledningen till att man gör såhär är för att påvisa djupberusningen som träder i kraft någonstans efter 25 m, beroende på din personliga fysiologi. Dock så dök jag med Nitrox och Nitrox innehåller mer syre än vanlig luft (vanlig luft innehåller 21%). Nitrox innehåller över 21% men vanligtivs 32% eller 36%. Anledningen till att man ökar syrehalten är för att kroppen skall ta upp mindre kväve, och på så sätt kan man helt enkelt vara under ytan längre tabellmässigt då så att säga. Det du andas i tuben går åt lika fort. Men eftersom kroppen tar upp mindre kväve kan man exempelvis göra fler dyk efter varandra. Självklart kan man även ha en extra flaska eller liknande och andas längre.

3e dyket för dagen var vi nere på ca 15m ett litet tag och det var också helt underbart, hittade Nemo flera gånger, både under 2a och 3e dyket. Såg även en hel del annat.. Men bäst idag, och kanske bästa dykupplevelsen någonsin var mitt sista dyk. Efter att vi hade kommit tillbaka till stranden så gick jag igenom en massor av tråkig teori och lite prov, efter det var klart väntade vi på att det skulle bli mörkt ute.. När det väl behagade bli mörkt så tog vi på oss all utrustning och gick i vattnet från stranden beväpnade med ett par ficklampor. Det man inte ser på dagen ser man på natten, detta var enbart ett stranddyk och det lever oftast alltid mindre arter nära stranden, men HERREGUD. Jag såg säkert 10st drakfiskar, 4st stingrockor, muränor, elektriska ålar etc.. etc.. Det var helt och hållet underbart. Något av det bästa jag har gjort! Det var så skönt att bara segla runt och titta på det man ville se och lysa med ficklampan, det kändes faktiskt inte läskigt alls, öht. Dyket varade i 28 min, ganska okey tid ändå för att vara helt kolsvart ute och i vattnet, såg även en häftig bil som antagligen hade kört lite för fort mot havet för ca 10-15 år sedan och runtomkring den fanns en hel del fina saker. Helt underbart, har du inte provat på att dyka, DYK, har du inte provat på att dyka nattdyk GÖR DET. DET ÄR EN ORDER. Så nu är jag hursomhelst tillbaka på rummet, orkade inte äta mat, min mage har bråkat lite med mig idag och vill väl inte riktigt vara min vän, jag försöker övertyga honom med Pepsi, lite tv-serier och chips så skall han förhoppningsvis komma på bättre tankar. Jo föresten, jag är nu certifierad Nitrox-dykare samt Advance Open Water Diver. Nu, dricka pepsi, äta chips och se på teveee ! Kram på er och take care. Eller som Albin skulle ha sagt: ”Make hugs not drugs”

Dagens dag är onsdag och jag skulle vilja säga hej ! Nu har jag precis kommit upp på rummet igen efter en dag med dykning ! Vaknade klockan 7 imorse och förberedde lite saker för att sen gå ut till parkeringen och bli upphämtad och körd till hotell Magawish & Colona-divers. Dök 3 dyk idag och sista dyket var nog helt klart bäst! Platsen hette Estha eller (Aquarium Mini) och bestod av ett par rev, något av det första jag såg när jag hoppade i var över 9st bläckfiskar i en lång rad, ungefär tripp trapp trull, dock lite på håll och kunde inte simma mot dem, var bara jag och min för dagen dive-buddy Erik Tausan, vi fortsatte iaf och såg strax en riktigt stor Barracuda, säkert närmare 2m, såg även nakensnäckor, åkte in i en undervattensskog och tittade lite på några Nemo-fiskar och deras boplatser, dom skyddade sina ägg, var massor av ägg överallt och dom försökte attackera oss flera gånger när vi kom för nära, allt för att skydda sina småttingar =) Ganska roligt att en fisk på max 10 cm vågar gå till attack mot en människa som är över 170cm längre än fisken. Gulligt ! I undervattens-skogen såg vi även fiskar som såg ut som blad, minns inte namnet nu men förhoppningsvis kommer jag få tag på lite bilder sen tagna av min divebuddy Erik som hade lite seriös fotoutrustning med sig. I slutet av dyket kom bläckfiskarna tillbaka och då på nära håll, dom var på ungefär samma plats där vi hade lämnat dem, simmade fram mot den under tiden vi hade Safety Stop och dom var så underbart häftiga, kanske 30-40 cm höga och när dom simmar ser dom helt klart ut som rymdvarelser, var säkert över 9 st totalt och dom höll fortf. Samma formation, formation trappa som man skulle sagt i lumpen eller diagonalt på ett civilt sätt. Söta och mäktiga små varelser, liknar de Aliens som finns i ex. Indepence Day mfl. !!!!!!!

I övrigt så var dagen kanonbra med flera fina dyk och fint väder, blåste en del så det gungade bra i båten, men det gjorde inte så mycket, jag är inte den som är den. Guiderna och personalen på Colona-divers är förövrigt underbart roliga och ett par garv blir det lite då och då. Nu ikväll väntar middag och kanske någon öl, men först blir det siesta, under morgondagen blir det mer dykning och då djupdykning, skall till några tuffa ställen som jag inte har varit på än och som tydligen skulle vara ”Top Notch” Take Care !

Good mooorning (som Ali säger hela tiden), dock har Ali fått ett nytt namn av mig och heter nu Alolirur, ”the islandic-pirate name”.. det är bara för att han kallar mig junattaaahan och juntan och andra spännande namn! Ali är alltså en av våra dykguider och han är grymm ! Idag (2009-05-21) har jag dykt 3 dyk som var helt underbara, såg sköldpaddor och massa andra fina och fula fiskar. Såg även ett öppet havslandskap fyllt av ormar som står upp från botten i sina hålor och ser ut som skog för att locka in intet ont anande småfiskar, mycket stiligt ! Nu är jag tillbaka på rummet och klockan är 17.30 och det är tid för lite siesta, so long !

Heej igen ! Idag är det 2009-05-25 och sista morgonen i Egypten. Lite senare idag går planet hemåt och en natt i Stockholm väntar. Imorgon tidigt kommer vi ta planet mot landvetter och då kommer vi hem efter två veckor i faraonernas rike. Resan har vart kanonbra med mycket dykning, god mat, solbränna & bad. Men det skall faktiskt bli skönt att komma hem till lite svensk mat igen och slippa all denna buffé-mat och all bakshiiish (dricks) som måste ges hela tiden ! Men tack för denna gång Egypten och på återseende får jag väl säga. Var tredje gången jag var här nu och det finns ständigt mer att upptäcka och ständigt mer att se. Och vi får väl se vad framtiden har i sitt sköte, men jag åker gärna hit igen. Dock kanske det hade vart skönare att hyra en lägenhet nästa gång och inte ha hotell, så får man rå om sig själv lite mer, eller så skulle jag vara sugen på ett mer hitchiker-lookalike hotell om det nu finns i Egypten. Kram på er alla, Take Care !

Slutet gott allting gott !, mer bilder finns i BILDARKIVET

Kategorier: Blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *