Här kommer en liten reseskildring från min och Oskars surfresa till Marocko i slutet av februari-början av mars 2013. Målet med resan var självklart att surfa men även att se en ny plats och lära känna nya trevliga människor. Portugal hade exempelvis blivit billigare men där var vi ju för bara några månader sen så nu var det något nytt som gällde! Vi bor i Göteborg så till Marocko åkte vi genom att ta oss med tåg till Köpenhamn och därifrån flyga med Norweigan till Agadir. Taxin plockade upp oss utanför lägenheten runt kl 06.00 på morgonen och planet avgick kl 14:15. Mao hade vi nästan gott om tid väl framme på flygplatsen. Hursomhelst, resan gick bra och nu dyker vi in i själva reseskildringen!

 

 

Marocko dag 1:
Anlände kl 19 och påbörjade resan kl 7, det känns i kroppen men underbart att vara här! Stället vi bor på kan kallas mer som ett hostel med samlingsrum gemensamma måltider och trevlig stämning. Totalt är vi ca 10 pers, många engelsmän men även en dansk några greker och två tyskar. Huset har även en vaktmästare som bor här och som ser till att alla har kommit hem ordentligt vilket ger en mysig stämning, på kylskåpet finns även en lapp man får fylla i om man tagit vatten, godis eller liknande. Antagligen fungerar det utmärkt då det sänder ut en signal att vi litar på dig… Men nu skall vi sova efter en lång dag, kl är 21:44 och morgondagens yoga börjar kl 07:30, gonatt!

Dag 2:
Gick upp kl 07:00 och tog på mig yoga kläder, sprang sen ner och var trött och smuttade lite på Oskars kaffe innan tvåtimmars yogan skulle börja. 07:30 var det dags, för första gången någonsin blev det yoga. Det gick riktigt bra och jobbigt var det, efteråt kände man sig trotsallt utvilad vilket var skönt. Sen var dags att hämta våtdräkter och börja förbereda sig för dagens surf! Ner mot stranden bar det och vi blev tilldelade en bräda, hade en liten genomgång på stranden och övade på våra takeoffs i ungefär 20 min. Sen äntligen fick vi hoppa i det friska tjugogradiga vattnet! Första vågen jag tog lyckades jag ställa mig upp vilket var en skön känsla, sen gick det lite sämre men efter lunch kom jag tillbaka och fångade nästan varje våg jag tog! Sista vågen för dagen fångade jag långt ut, en stor våg och surfade hela vägen in till strandkanten, Nice! Sen blev det mer yoga, middag och kvällspromenad med jag, Oskar, Chloe, Katarina och Alexandra och sen försökte vi identifiera stjärnbilder från solsängarna på taket vilket var intressant, ex blev Karlavagnen översatt till the trolley 😀 bra med svengelska ibland, nu är kl 22:52 och dags att sova.

Dag 3-7:
Dag tre till sju fortlöpte i surfingen och yogans tecken. Det som var mest påtagligt såhär efteråt med första veckan i Marocko var hur nära man kom varandra, att man faktiskt blev vänner, kunde skämta med varandra och kom överens. I mitten på första veckan kom även surfkunskaperna tillbaka till mig vilket var väldigt skönt, jag började även för första gången använda en hård bräda och inte en mjuk ”softboard”.

Detta innebar två saker: Dels såg jag mycket tuffare ut när jag väl var i vattnet och gick runt på stranden 😉 men även ett ”steg tillbaka” i min kunskapskurva. En softboard är nämligen ca 8″ och en snabbare bräda skall gärna vara mindre än så. Mina första stapplande steg på en snabbare bräda blev på en 7″3 vilket visade sig vara inte helt enkelt… Ni får gärna kalla mig envis. Jag gav inte upp, jag kämpade, kämpade och kämpade lite mer, med blandat resultat. Det jag dock gjorde dag 7 var att pröva en lite större hård bräda samt en mjuk bräda igen. Och jäklar vad jag hade utvecklats. Den mjuka brädan kändes som en väldigt förlåtande leksak, oavsett vad du gör med den kan du ställa dig upp och surfa, balansen och dina rörelser är inte så noga för den fångar vågen iaf. Detta kände jag inte dag 1-2 i Marocko och därför var det extra kul över att verkligen känna hur duktig man hade blivit. Så med en rejäl boost av självförtroendet gick jag och bytte bräda till en något större 7″4-5 ungefär med rund front vilken jag fortsatte surfa med i ett par dagar till.

Oväder:
I Marocko regnar det inte. Marocko är mer eller mindre en öken med grönområden kring de floder och konstgjorda vattendrag som myndigheterna har byggt upp. Just av tidigare nämnda anledning var det därför ganska kul att se ett tre dagars oväder blötlägga hela ökenlandskapet med kladdig lera, klorofyll explosion (gröna växter överallt), samt lite välbehövlig paus i surfandet. Dag 5 någonting sträckte jag nämligen en muskel jag inte visste att jag hade och därför gjorde det absolut ingenting med lite vila. Dag 7 bytte vi även hotell och vår första veckas ”surf-retreat” var över. Tidigare stället hette Villa Mandala och nu skulle vi till Villa Taghazout, samma ägare (surfmaroc.co.uk) men lite olika inriktningar. Föregående regn hade kommit 6 månader tidigare. Så det var nog välbehövligt med lite regn…

Dag 7-14:
Efter sjunde dagens surfsession var över åkte jag tillbaka till campet, Oskar hade tagit en dag off pga. magsjuka (något i princip alla fick). Och var kvar på surfcampet för vila. Väl där var våra väskor redan packade och strax skulle vi bli uppblockade med en minibuss för färd vidare mot Villa Taghazout. När vi väl kom fram till nya surfcampet blev vi tilldelade våra sängar i vårt delade rum och packade upp vårt bagage. Upplägget på Villa Taghazout var liknande med frukost & lunch som ingick i paketet samt gemensam middag på kvällen för dem som ville det. Vi åt väl middagen två dagar ungefär och den var riktig god, dom dagar vi inte åt middagen så var vi ute på stan och åt någonannanstans kanske främst för att umgås med de folk vi lärde känna veckan innan som bodde på andra surfcamp än oss vecka två.

Marknad:
Under vår vistelse var vi självklart tvungna att gå på en äkta Marockans marknad! Detta passade vi på att göra en regnig dag när inte ens surflärarna ville ut
i vattnet pga. all gyttja och skräp från bergen som spolades ut i havet. (Tydligen mycket bakterier och hög risk för magsjuka). Marknaden var inte riktigt vad jag hade tänkt mig då det kändes som om det var alldeles för mycket billiga skräpsaker som man kan hitta på kvibergs loppmarknad och inte riktigt det genuina marockanska som iaf jag var ute efter. Dock hittade vi några sköna ”ess” såsom kryddor, levande djur, marockans viagra och aftershave saltstenar som vi köpte efter lite prutande.

Sista dagen:
Efter två barbeques, 14 dagars surf och yoga, trevlig sällskap, nya vänner och ny surfkunskap i ryggen var det dags för sista dagens surf.
Dagen till ära hade jag en liten 7″3 bräda som jag hittat i förrådet. Vågorna var perfekta! Surfningen var perfekt! Jag satte varenda våg jag försökte mig på, svängde och körde nästan hela vägen upp på land. Då sista dagen var en lördag var även stränderna ”less crowded” pga nya ankommande/folk som lämnat vilket gav mig friheten att kunna surfa lite mer obehindrat. Vi packade all vår packning dagen innan och lämnade rummet innan surfningen. Fan och på detta skulle man åka hem.. Men men, det kunde inte blivit ett bättre slut? Länk till surfcentret: Surf Maroc – www.surfmaroc.co.uk

 

Resekostnad för två personer:
Tåg, SJ, GBG-CPH ToR: 1716 kr
Flygresa, Norweigan: 7 648 kr
Surfretreat: 13 190 kr
Surfcamp vecka 2: 6 172 kr
Brädhyra, nöjen: 2 600 kr
Totalkostnad per person inkl. middag/nöjen: ca 18 000 kr.

 

 

Kategorier: Blogginlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *